ODD üyeleri, teknik mevzuat konusunda bilgilendirildi Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

ODD üyeleri, teknik mevzuat konusunda bilgilendirildi

ODD, “4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve “Tekerlekli Araçlar İle Bu Araçlara Takılan ve/veya Araçlarda Kullanılan Aksam ve Parçalar ile ilgili Teknik Mevzuatın Uygulanmasına Dair Yönetmelik” hakkında üyelerini bilgilendirdi. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, PGD Denetçisi Makine Mühendisi Metin Eroğlu, yönetmeliği mercek altına aldı.

“4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve “Tekerlekli Araçlar İle Bu Araçlara Takılan ve/veya Araçlarda Kullanılan Aksam ve Parçalar ile ilgili Teknik Mevzuatın Uygulanmasına Dair Yönetmelik” kapsamında, “regülasyonlar”, “piyasa gözetimi” ve “denetimi” konularında ODD üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

19 Haziran'da Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş'de gerçekleştirilen toplantıda, PGD Denetçisi Makine Mühendisi Metin Eroğlu, yönetmeliklerin kapsamı hakkında üyeleri bilgilendirdi. Risk grubu ürünlerdeki CE Belgesi'nin önemine değinen Eroğlu, “Ürününüzü prosedürlere uygun olarak ürettikten sonra ürününüzün testini yapmalısınız. Bu testi, siz yapabilirsiniz ya da bir laboratuvara test ettirebilirsiniz. Eğer testi kendiniz yapacaksanız test cihazınızı 2 yılda bir kontrol ettirmeniz gerekiyor. Gerekli işlemleri yaptıktan sonra, ürünü standartlarına uygun ürettiğinizi beyan ederek ve CE işaretini koyarak piyasaya sürebilirsiniz” dedi. Standartlara uygun olmayan ürünlerin piyasadan çekilmesi ve bunun da belli kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğine dikkat çeken Eroğlu şunları söyledi: “Toplatma kararı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından veriliyor. Denetmenler piyasaya uygun olmadığı tespit edilmiş ürünler size tebliğ ediyor, daha sonra elinizdeki ürünlerin uygun olup olmadığı tespit ediliyor. Ürünlerinizi piyasadan çekmenin de belirli şartları var: İki ulusal televizyon kanalında ve gazetede ilan vermeniz gerekiyor.”

Verilecek ilanda söz konusu ürünün ithal tarihinin, marka modelinin uygun olmadığının belirtilmesi, iade için adres gösterilerek, yapılan ödemenin geri alınabileceğinin söylenmesi gerekiyor. İlanlar TV kanalında saat 07.00 ile 22.00 arasında, 20 saniyeden az 60 saniyeden fazla olmamak şartıyla 2 gün yayınlanıyor. İlanlar yayınladıktan sonra gerekli yazılı materyaller bakanlığa sunulması gerekiyor. Ürünler toplanmasının ardından kurulan komisyon ürünlerin imhası ya da yurt dışına gönderilmesi seçenekleri arasından karar veriyor.


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next