PWC AB Ekonomik Görünüm Raporu 2018-2022 Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

AB’de ekonomik büyüme yavaşlayabilir

PwC, Avrupa Ekonomik Görünüm (2018-2022) raporunda Avrupa Birliği’nde ekonomik toparlanmanın bu yıl da devam edeceği ancak büyüme hızının 2018 sonrasında yavaşlayacağı öngörülüyor. Türkiye’ye dair öngörülerde ise 2018’de büyümenin hız keseceği belirtiliyor.

Avrupa’daki makroekonomik gelişmeleri takip eden PwC, Avrupa Ekonomik Görünüm (2018-2022) raporunu yayımladı. Raporda Avrupa Birliği’nde (AB) 2017’de yaşanan toparlanma eğiliminin bu yıl da süreceğini ifade ediliyor. 2018’in ardından 2022’ye dek büyüme hızının yavaşlayacağı öngörülüyor. Raporda, Fransa, Almanya, İngiltere, Belçika, Avusturya ve Türkiye gibi ülkeler hakkında önemli değerlendirmeler de mevcut:

  • Fransa ekonomisi 2017 yılında toparlandı. Ekonomik büyüme, işgücü piyasasını olumlu etkileyen güçlü özel sektör ve konut piyasasındaki toparlanma ile şekilleniyor.
  • Alman ekonomisine dair değerlendirmelerde ise 2017'de iyi performans göstermesine rağmen büyümenin yavaşlayacağı ifade ediliyor.
  • Brexit belirsizlikleriyle birlikte, İngiltere'deki GSYİH büyümesinin 2018'de daha da yavaşlayacağı öngörülüyor.
  • Belçika'daki ekonomik büyümenin ise yüksek istihdam oranı, ücretler ve yüksek ticaret hacmi ticaret sayesinde arttığı ifade ediliyor. 2018-2022 dönemi için reform odaklı politikalar izlenmesinin Belçika ekonomisinin büyüme beklentilerini destekleyeceği de raporda yer alan öngörüler arasında.  
  • Avusturya’daki büyüme ivmesinin, komşu ekonomiler genişlemeye devam ettiği müddetçe olumlu seyretmesi bekleniyor. Ancak, önümüzdeki birkaç yıl içinde, düşük yatırımlar ve yükselen enflasyon nedeniyle büyümenin bir miktar yavaşlaması bekleniyor.
  • Raporda, 2016’da zayıf bir büyüme sergileyen Türkiye’nin 2017’de, ekonomik aktiviteyi desteklemek için aldığı politik tedbirlerin kısmen etkili olduğu belirtiliyor. 2018’de büyüme oranının yavaşlayacağı da yer alan ifadeler arasında.

Ekonomik büyüme yavaşlasa da devam edecek

Rapora göre bölgede ekonomik aktivitede gözlenen pozitif eğilimin önümüzdeki dönemde hızının azalarak sürmesi bekleniyor. 2017 yılında tahminlerin üzerinde %2,3 oranında büyüyen AB ekonomisinin 2018 ve 2019 yıllarında sırasıyla %2,1 ve %1,9 düzeyinde büyüme sergilemesi tahmin ediliyor. Hollanda, Avusturya ve Almanya’nın 2018 yılında diğer Avrupa ülkelerinin ötesinde bir ekonomik performans sergilemesi beklense de bu üç ülkede de büyüme oranlarının 2018’den sonra daha ılımlı bir seyir ortaya koyması öngörülüyor.

En büyük katkı imalat ve otomotiv sektöründen gelecek

Çoğu Avrupa ülkesinde lider olan tüketici piyasaları, imalat sanayi ve otomotiv sektörlerinin önümüzdeki yıllarda da milli gelire en çok katkıyı yapan endüstriler olması bekleniyor. Büyüme oranı bazında ise en iyi performansın, başta hizmet sektörü olmak üzere, teknoloji, medya ve eğlence ile finansal hizmetler tarafından sergilenmesi öngörülüyor.

Tüketiciler daha fazla harcıyor

Raporda yer alan bilgilere göre Avro Bölgesi'nde gözlenen ekonomik iyileşmenin itici gücü olan tüketim harcamalarının da 2018 ve sonrasında hızının azalarak sürmesi bekleniyor. Tüketici harcamalarındaki bu yukarı yönlü trendin temel sebebi son dönemde uygulanan yapısal reformlar sayesinde istihdamda gözlenen artış. Tüm bu iyileşmeye rağmen, Avrupa Birliği’nde işsizlik oranının 2019 yılında dahi %7 gibi yüksek bir düzeyde tahmin edilmesi, refah ve tüketici harcamaları üzerinde etkide bulunabileceği anlamına geliyor.

Yapısal reform eksikliği

AB’de kriz kaynaklı mali ve finansal kırılganlıklar, olası varlık balonları, düşük faiz ortamına ilişkin normalleşme süreci ile küreselleşme ve ticarette daralma kapsamında yeterli yapısal reformların uygulanamaması orta vadede ekonomik büyüme hızında yavaşlamaya neden olabilecek faktörler olarak yer alıyor.


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next