2016 Kalkınma Raporu Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

Dünya nüfusunun yüzde 60’ı dijital ekonominin faydalarından uzak

Dünya Bankası tarafından hazırlanan 2016 Kalkınma Raporuna göre, internet, cep telefonu ve diğer dijital teknolojiler gelişmekte olan dünya genelinde hızla yaygınlaşırken; daha yüksek büyüme, daha fazla istihdam ve daha iyi kamu hizmetleri gibi öngörülen dijital faydalar beklentilerin gerisinde kaldı. Dünya nüfusunun yüzde 60'ı, sürekli genişleyen dijital ekonominin kapsama alanı dışındaki konumunu koruyor.

“Dünya Kalkınma Raporu 2016: Dijital Faydalar”, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt’un katıldığı TEPAV’da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Yayımlanan raporda, dünyada teknolojik aletlerin hızla yaygınlaşmasına karışlık, bunların sağladığı faydaların aynı hızda yaygınlaşmadığına dikkat çekildi.

Dünyada dört milyar kişinin internet erişimi yok

Deepak Mishra ve Uwe Deichmann'ın Eş Direktörlüğünü yaptığı bir ekip tarafından hazırlanan yeni ‘Dünya Kalkınma Raporu 2016: Dijital Faydalar’ raporuna göre, hızlı dijital genişlemenin faydaları dünya genelinde yeni teknolojilerden yararlanmak için daha iyi konumda olan varlıklı, nitelikli ve nüfuzlu kesimlere yöneldi. Ayrıca, dünya genelinde internet kullanıcılarının sayısının 2005 yılından bu yana üç kattan fazla artmasına rağmen, dört milyar kişinin halen internet erişimi bulunmuyor. Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim’e göre dijital teknolojileri kullanmayarak kaçırılan fırsatların maliyeti çok büyük. Bu yüzden dijital faydaların toplumun tüm kesimleri arasında yaygın bir şekilde paylaşılabilmesi için, ülkelerin de iş ortamlarını iyileştirmeleri, bireylerin eğitimlerine ve sağlıklarına yatırım yapmaları ve iyi yönetişimi sağlamaları gerekiyor.

Raporda, teknolojinin küresel üretkenlik, yoksullara ve orta sınıfa yönelik fırsatların çoğaltılması ve hesap verebilir yönetişimin yaygınlaştırılması üzerindeki etkisinin şu ana kadar beklenenden az olduğu ve dijital teknolojiler hızla yayılırken dijital faydaların – büyüme, istihdam ve hizmetler– bu hızın gerisinde kaldığı belirtiliyor.

Dijital teknolojiler kalkınma hızını nasıl artırabilir?

Yeni dijital çağın kalkınma vaatlerinden tam olarak yararlanabilmek için, Dünya Bankası iki temel eylem öneriyor. Bunlar; İnterneti evrensel, uygun maliyetli, açık ve güvenli hale getirerek dijital uçurumu kapatmak ve işletmeler arasında rekabeti sağlayan düzenlemeleri güçlendirerek çalışanların becerilerini yeni ekonominin taleplerine uygun hale getirip kurumların hesap verebilirliğini sağlamak. Dijital kalkınma stratejilerinin, bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) stratejilerinden çok daha geniş kapsamlı olması gerekiyor. Ülkelerin en fazla faydayı elde edebilmek amacıyla teknoloji için doğru ortamı yaratmaları gerekiyor:

Rekabeti ve piyasaya girişi kolaylaştıran düzenlemeler, çalışanların dijital ekonomiyi geliştirmelerine olanak tanıyan beceriler ve bireylere karşı hesap verebilir kurumlar. Dijital teknolojiler, bu şekilde kalkınma hızını arttırabilir.

İşletmeleri daha üretken ve yenilikçi kılabilecek önlemler

Dünya Kalkınma Raporunda işletmeleri daha üretken ve yenilikçi yapmak için önerilen önlemler arasında;

  • temel altyapıya yatırım yapılması,
  • iş yapma maliyetinin düşürülmesi,
  • ticaretin önündeki engellerin azaltılması,
  • yeni kurulan işletmelerin piyasaya girişlerinin kolaylaştırılması,
  • rekabet kurumlarının güçlendirilmesi
  • dijital platformlar arasında rekabetin sağlanması yer alıyor.

Ayrıca, temel okuryazarlık çocuklar için gerekliliğini korurken, ileri bilişsel ve eleştirel düşünme becerilerin öğretilmesi ve ileri, teknik BİT sistemlerinde temel eğitimlerin sağlanması; internetin yaygınlaşması ile birlikte kilit bir rol oynayacak. Teknik becerilerin erken yaşlarda kazandırılması ve çocukların teknolojiyle tanıştırılması BİT okuryazarlığını arttıracak ve kariyer tercihlerini etkileyecek.

Mehmet Şimşek, nitelikli elemanın önemine dikkat çekti

Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Sanayi 4.0 içinde de yer alan dijital teknolojilere yönelik, Türkiye’nin geri kalmadığını, sürecin içinde var olmasının mümkün olduğunu belirtti. Türkiye’nin reform programıyla özgürlükçü bir yaklaşım içinde olumlu yönde ayrışacağını belirten Şimşek, reform programının dijital teknolojileri de içerdiğini vurguladı. Şimşek, nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda Almanya’nın iyi bir örnek olduğunu ve TOBB’un bu konuda daha fazla çaba harcaması beklentisinde olduklarını kaydetti.

"Dünya Kalkınma Raporu 2016: Dijital Faydalar" raporuna http://www.worldbank.org/wdr2016  adresinden ulaşabilirsiniz.


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next