Türk Otomotiv Tedarik Sanayi, diğer sektörlere göre 3 kat fazla katma değer yaratıyor Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

Türk Otomotiv Tedarik Sanayi, diğer sektörlere göre 3 kat fazla katma değer yaratıyor

Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği  (TAYSAD) tarafından düzenlenen toplantıda otomotiv tedarik sanayinin Türk ekonomisine katkısı ele alındı. Sektörün Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlara dikkat çeken TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Ülke ihracatına baktığımızda kilogram bazında tüm sektörlerdeki ihracat ortalaması yaklaşık 1,6 dolar seviyelerinde. Türk Otomotiv Tedarik Sanayinin ihracattaki kilogram ortalaması ise yaklaşık 6 dolar seviyelerinde. Bu rakam sektörümüzün ülke ekonomimize sağladığı katma değerin en önemli kanıtı” diye konuştu.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu ve üst düzey yöneticileri sektördeki güncel ihracat durumuna ve ekonomiye ilişkin bilgi verdi. Toplantıda konuşan TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, 2014 yılında ihracat kilogram fiyatının 6 dolar seviyelerinde olduğunu belirtirken, 2015’in ilk çeyreğinde yaklaşık olarak bu rakamın korunduğunu ve gidişatın bu yönde olması halinde otomotiv tedarik sanayisi olarak ihracat hedeflerine ulaşmanın mümkün olabileceğini dile getirdi. Otomotiv Sanayisinin toplam ihracatının yüzde 40’ını elinde bulunduran Tedarik Sanayinin 2014 yılında 9,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Dudaroğlu, 2015’in ilk 5 ayında bu rakamın 3,4 milyar dolar seviyesine geldiğini belirtti.

Sektörde 187 Ar-Ge Merkezi faaliyet gösteriyor

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği üyelerinin Otomotiv endüstrisine katma değer sağlayacak nitelikli ürünler kazandırmak amacıyla Ar-Ge merkezlerine ciddi yatırımlar yaptığını belirten Dudaroğlu, “Ülke çapındaki tüm sektörlerde şu an toplamda 187 Ar-Ge Merkezi bulunuyor. Bu merkezlerden 66’sı Otomotiv Sanayisine, 56’sı ise Tedarik Sanayisine ait. Tedarik Sanayisinin elinde bulundurduğu 56 merkezden 53’ü ise TAYSAD üyesi firmalardan oluşuyor. Bu firmalarda yapılmakta olan Ar-Ge çalışmaları sektörün gelişimine ivme kazandıracaktır. Amacımız, Ar-Ge Merkezi sayısını çok daha yukarılara taşımak ve yetkinliklerini artırarak hizmet ihraç eder noktaya taşımak” diye konuştu.

Özel sektör kuruluşlarının, araştırma ve teknoloji geliştirme konusunda rekabetçi bir yapıya ulaşmalarına katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nın (TEYDEB)  bugüne kadar 13 bin 341 projeye destek verdiğini aktaran Dudaroğlu, 1995 yılından günümüze kadar TEYDEB’e sunulmuş olan 784 TAYSAD üyesinin projesinin desteklendiğini de sözlerine ekledi. Dudaroğlu aynı dönemde ana sanayi firmalarının desteklenen proje sayısının da 200 olduğunu ifade etti.

Dudaroğlu İSO 500 listesinde TAYSAD’ın da 49 üyesinin yer almasının sektörün Türk ekonomisine sağladığı ciddi katma değerin en önemli göstergesi olduğunu da ekledi.


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next